Voorstellen

Ik ben Gerard van den Berg (Groningen, 1978), de drijvende kracht achter Verhaal Mij en al bijna 15 jaar actief in de journalistiek.

Als middelbare scholier had ik al een grote fascinatie voor geschiedenis en luisterde ik geboeid naar de verhalen van mijn geschiedenisdocent. Dit kreeg vanaf 1996 extra verdieping op de School voor Journalistiek in Zwolle. Voor mijn afstuderen maakte ik een radiodocumentaire over de markante Groninger Gerard Sampon. Aangezien hij niet meer leeft, reconstrueerde ik zijn leven door middel van interviews met zeker 100 personen. Na mijn afstuderen kreeg mijn leven een vervolg in de journalistiek bij RTV Drenthe en de KRO.

Vooral bij de KRO ben ik me steeds meer gaan toeleggen op de verhalen van mensen. Eerst nog enigszins nieuws-gerelateerd bij het historisch getinte Theater van het Sentiment; daarna bij het zoekprogramma Adres Onbekend, waar mijn belangrijkste werkzaamheden intakegesprekken waren met potentiële gasten. Daarbij kwamen de meest uiteenlopende en bijzondere verhalen voorbij: van een ontmoeting tussen twee vaders met zieke kinderen in het Dolfinarium, aangrijpende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot zoektochten van kinderen naar hun biologische vader. Voor mij was het iedere keer weer een fascinerend proces om met iemand in zijn geschiedenis te duiken en zaken op hun plaats te zien vallen. Zeker als de gezochte persoon ook weer terugkeert in hun leven.

Door al deze verhalen ben ik ook steeds meer in mijn eigen geschiedenis gedoken. Ik probeer het leven van mijn opa’s te reconstrueren, omdat ik ze zelf nooit gekend heb. Dit heeft onder meer geresulteerd in een wandeling met mijn vader door de wijk Oosterpoort in Groningen. Het was boeiend om te zien wat zo’n wandeling allemaal naar boven brengt en hoe belangrijk het voor iemand kan zijn om op een gegeven moment de balans op te maken van zijn leven.
Door mijn vrijwilligerswerk voor Amnesty International, Vluchtelingenwerk en bij organisaties in het buitenland ben ik ook geïnteresseerd geraakt in de verhalen uit de multiculturele samenleving. Bij “Verhaal mij” hoop ik deze verhalen ook een plek te kunnen geven.

Je hebt vertellers en luisteraars. Ik hoor bij die laatste groep. Dat is altijd al zo geweest; ik win snel het vertrouwen en mensen vertellen hun verhaal graag aan mij. Bij het schrijven combineer ik de grote lijnen van het verhaal met sprekende details, kenmerkende uitdrukkingen en vreemde voorvallen tot een herkenbaar en persoonlijk portret.

logo verhaalmij

006